Het ingenieus beluchtingssysteem voor het optimaal composteren van bijvoorbeeld houtsnippers, in koeien-, en schapenstallen. De HDPE buizen worden volledig ingegoten in de betonvloer. De buizen worden voorzien van conische gaten, die de lucht de juiste werveling meegeven om het ligbed te drogen. Afhankelijk van het ontwerp, staan aan beide kanten van de stal een ventilator, die lucht in het buizenstelsel blazen. Het vocht dat door urine en mest in de houtsnippers komt, moet verdampen en de vochtige lucht moet zo snel mogelijk de stal uit. Afhankelijk van het aantal ventilatoren, kan de lucht geheel of gedeeltelijk worden gerecirculeerd.

Op een bed van houtsnippers of compost kunnen koeien en andere dieren op een schone en zeer diervriendelijke wijze zeer goed verblijven. Voorwaarde is dan wel dat de houtsnippers constant biologisch schoon gehouden worden en dat vocht kan worden afgevoerd door verdamping en uitlekken. Ormira B.V. heeft hiervoor het spigotsysteem ontwikkeld, welke zorg draagt voor een zeer gelijkmatige beluchting en tevens dient als drainagesysteem.
Urine, mest, zweet en water(damp) zorgen voor constante vochtaanvoer in een stal. Als er teveel vocht in het bed is in combinatie met te lage temperaturen kunnen pathogenen ervoor zorgen dat koeien ziek worden. Door dagelijks de houtsnippers om te woelen en de houtsnippers te laten beluchten wordt vocht afgevoerd en pathogenen afgedood. Een schoon en prettig stalklimaat is het gevolg. De beluchte vloer is een energie zuinig ontwerp, welke eenvoudig is te reinigen. 
Door koppeling met de stalafzuiging en gecontroleerde verdamping is een prettig stalklimaat het gevolg.

Beluchtingsvloer zonder beton